Діоптр (оглядове скло). Призначений для візуального контролю стікає флегми по
трубці дистилятора. 5 практичних функцій диоптра: Діоптр запобігає бризгоунос
Особливо це важливо при першій перегонці, тим більше якщо вона відбувається в
режимі потстілл. Вся справа в тому, що брага любить сильно пінитися і тікати.
Якщо цей процес не контролювати, то частина браги потрапить в готовий продукт.
В результаті ми отримаємо не чистий спирт-сирець, а неприємну субстанцію, яку
необхідно додатково чистити перед другою перегонкою. Діоптр ж допоможе
контролювати рівень піни. Під час кипіння через нього буде видно, якщо брага
почне потрапляти в холодильник. Потрібно буде тільки зменшити нагрів, і процес
стабілізується. Діоптр запобігає «захлеб» колони. Так в середовищі
самогонників називається процес, коли висхідні пари в колоні заважають стікати
флегме назад. Якщо співвідношення пари і флегми приблизно дорівнює, то процес
йде стабільно. Але якщо йде занадто активний нагрів, потік парів стає
щільніше. Флегма не встигає стікати, і колона починається «плюватися»,
закидаючи сивушні домішки в дефлегматор. А вже звідти вони можуть через
холодильник потрапити в готовий продукт. Звичайно, його якість в такому
випадку сильно постраждає. Через оглядове скло диоптра ви можете побачити той
момент, коли колона починає «захлинатися». Якщо відтік флегми став помітно
менше, пора збавляти нагрів. Діоптр як царга Для деяких самогонників діоптр
може служити своєрідним резервуаром, куди можна закласти насадки для
додаткової чистки і зміцнення продукту . Достатньо лише подоткнуть нижній
отвір диоптра насадкою Панченкова або спеціальним пижом, а зверху насипати
СПН. Як підсумок, у нас є мобільний вузол очищення і зміцнення готового
продукту, який можна встановлювати або знімати прямо під час перегонки.
Діоптр-сигналізатор Діоптр може вказати, коли закінчується тіло, і йдуть
хвости. Якщо скло пристрою запітніло, пора міняти посуд і починати збір
хвостів. Діоптр як ароматизатор Діоптр здатний надати вашим напоям аромат
екзотичних напоїв. Все залежить від особистих смакових переваг. Досить
підвісити всередину пристрою мішечок з ароматичними добавками: цедра фруктів,
ягоди, листя і т. д. Проходячи через діоптр, спиртові пари насичуються
ароматом добавок. На виході ми отримуємо напій зі своїм унікальним смаком.