Безперервна Бражна Колона (НБК 2”) - діаметром 2” призначена для переробки
великого обсягу браги, що потребує кілька кубових перегонів поспіль, у якісний
спиртосирець (СС) міцністю 50-65%. Спиртуозність, а також кількість СС на
пряму залежить від якості браги і правильності налаштування колони. Основні
переваги безперервної бражної колони: Економія ресурсів. Ви не витрачаєте час
на подальші розігріви куба з брагою, й відповідно менше витрачаєте
електроенергію та воду. Покращена органолептика. Брага подається верхню
частину НБК та за короткий час (12-16 секунд) вона барбатується з парою з
куба. Спирт випаровується миттєво, і дріжджі, білкові сполуки, сивушні масла,
не встигають передати свою органолептику в СС та зливаються разом з бардою.
Робота з різними типами браг. НБК відмінно зарекомендувала в роботі з густими
зерновими та фруктовими брагами. Особливості роботи НБК: Колона досить висока,
тому в домашніх умовах для роботи з нею рекомендуємо використовувати ТЕН,
регулятор потужності, а також насос для подачі браги. Постійна потужність
нагріву та рівномірна подача браги в колону - це необхідні умови для коректної
роботи НБК та профілактика таких проблем як бризгоунос, захліб колони або
захліб вузла відведення барди. Принцип роботи НБК: Встановлення колони. У куб
із встановленим ТЕНом заливається вода і зверху крок-за-кроком (а в нашому
випадку деталь за деталлю) кріпиться колона. Завдяки кламповому з'єднанню
колону НБК легко збирати, при цьому коламп виключає косину колони та гарантує
її герметичність. До переднагрівача (димрот перед кожухотрубним холодильником)
підключається насос і відводиться в ємність із брагою. Останній етап
налаштування колони - підключення охолодження до холодильника та ТЕНу до
регулятора потужності. Розгон колони. Відбувається на максимальній потужності
ТЕНу. Колона повинна повністю прогрітися, і на виході пійде дистильована вода.
Після цього потужність ТЕНу необхідно зменшити й почекати, коли температура
стабілізується. Інакше брага почне випаровуватися у верхній частині колони і
не відбудеться барботування - вийде бризкаунос. Робота колони. Брага насосом
подається в димрот, який виконує функцію донагрівача. Далі йде у верхній
діоптр і потрапляє на сітчасті тарілки колони, де і відбувається
тепломасообмін (барботування). Тобто пари поєднуються з брагою, випаровуючи
спиртовмісну рідину, і барда зливається через вузол відведення барди. Злив
барди. Барда зливається або в іншу ємність, або через доохолоджувач її можна
зливати прямо в каналізацію. Другий спосіб збільшує витрату води, але при
цьому запах зменшується, а також виключається наявність 3-ї ємності, що значно
економить місце. Контроль температури. Важливим показником стабільності роботи
є температура у верхньому блоці колони. Стабільна температура – стабільна
робота. Коливання температури вказує на вихід колони з нормального режиму.
Підвищення температури - означає, що брага погано проходить або закінчилася,
зниження - НБК у стан передзахлібу. НБК - прийшла в домашнє самогоноваріння з
промислового і дуже сподобалася досвідченим винокурам. Купити безперервну
бражну колону рекомендується для роботи з великим обсягом сировини, а також
тим, хто цінує високу якість дистиляту. Переваги та швидкість роботи НБК
оцінять досвідчені самогонники, які цінують свій продукт та свій час.