Однорічна рослина. Стебло гіллясте, заввишки 20-30 см.
Має пряний запах вся надземна частина. Рослини використовують свіжими та
сушеними, цілими гілками або подрібленими, як приправи до салатів, супів,
підлив, м'ясних і рибних страв.
Широко використовують у народній медицині.
Рослини вимогливі до тепла, світла і вологи. Добре ростуть на освітлених,
захищених від вітру, удобрених і легких фунтах.
Базилик сіють у відкритий ґрунт на постійне місце або вирощують розсадою. Дуже
чутливий до низьких температур, тому його слід висівати після загрози
заморозків. Норма висіву насіння 1,5-2,0 г/м2. Загортають на глибину 1,5-2 см
з міжряддям 45 см. Проростає насіння через 14-15 днів при температурі 20-22°С.
При температурі нижче 10°С сходи не з'являються. Густі посіви проріджують,
залишаючи рослини на віддалі 12-15 см в рядку.
При вирощуванні розсади насіння по 0,3-0,4 г/м2 висівають в парники чи
теплиці. Розсаду у віці 30-35 днів висаджують у ґрунт за схемою 50-60 х 25-30
см.
Збирання урожаю проводять на початку цвітіння в суху погоду.
Догляд за рослинами звичайний, загальноприйнятий для зони вирощування.