З точки зору гігієни найбезпечнішими є обробні дошки, виготовлені з
пластикової, скляної або керамічної основи. Вони зовсім не вбирають вологу та
запахи, а також інертні до хімічно активного середовища. З погляду
екологічності переважними матеріалами для кухонних дощок є бамбук чи інша
деревина тропічних порід. А використання соснових або липових дощок дозволить
зберегти заточування ножів протягом тривалого часу. Пластикові обробні дошки
можуть бути покриті ПВХ-плівкою для покращення експлуатаційних характеристик
та підвищення гігієнічності. Виконані у вигляді простих овалів зі
спеціальними виступами - так і риби, груші, гарбуза або яблука. Рекомендується
мати на будь-якій кухні не менше ніж 3-5 різноманітних обробних дощок, щоб
можна було розділяти страви за типами, що готуються за допомогою дощок, і не
змішувати запахи продуктів і напівфабрикатів.