Келих для шампанського виготовлений з богемського скла, яке за свої
властивості завоювало світову популярність багато століть назад і користується
нею донині. Як казав один з винних критиків, пити вино з першого-ліпшого
бокала – все одно, що слухати симфонічний оркестр із закритими вухами. Форма
посуду дуже впливає на сприйняття її вмісту, особливо у випадку з винами.
Келих для шампанського колись мав іншу форму, єдина його схожість з сучасним
полягала в довгій ніжці, яка потрібна для того, щоб тепло руки, що тримає
келих, не передавалася напою. Форма чаші була повною протилежністю сучасної –
більш плоска і широка. Але вона не дуже вдала в цьому випадку, оскільки сприяє
швидкому випаровуванню бульбашок, що перетворює ігристе вино в тихе. Сучасна
форма – так званий флют, високий і вузький келих, який дозволяє гідно
насолодитися красою напою, грою бульбашок і не дає їм випаровуватися занадто
швидко, адже шампанське п'ють повільно, смакуючи. Це не зовсім канонічний
флют, адже нижня частина чаші звужується до ніжки, надаючи келиху форму,
нагадує не флейту, а бутон квітки. Не слід наповнювати келихи шампанським
доверху. Ідеальним вважається рівень на 2/3. Вироби з богемського скла без
позолоченої або платинової обробки можна мити в посудомийній машині в
делікатному режимі. Не варто використовувати порошкові мийні засоби або
мочалки з грубого матеріалу – це може залишити подряпини на склі.