Куркума мелена 3,5% (Curcuma longa) - мелений корінь багаторічної трави
висотою до 90 сантиметром. У побуті використовується як приправа, лікарська
рослина і барвник. Спеція куркума володіє яскравим жовтим кольором,
слабожгучим, пряним, злегка гіркуватим, приємним смаком.
Куркума містить ефірні масла і куркумін (жовтий барвник). Рослина багата
фосфором, залізом, йодом, кальцієм, холін, а також групою вітамінів В (В1, В2,
В5), С і К. Гострий присмак куркуми допомагає боротися з вірусами і поганими
бактеріями.
Спеція куркума прекрасна в поєднанні з бараниною, яловичиною, куркою - в будь-
яких гарячих стравах. Добре приправляти куркумою рибні страви і деякі
морепродукти (краби, омари, устриці). Неможливо собі уявити плов без куркуми.
Крім рису, куркуму додають в макароні вироби та каші. Куркума - невід'ємний
компонент всіх знаменитих пряних сумішей, особливо індійського "каррі". Також
ця спеція входить до складу імбирного чаю. Знаходить куркума застосування і в
кондитерській справі, а також дуже затребувана як безпечний харчовий барвник
при виробництві чіпсів, лікерів, олії, сиру, маринадів і гірчиці.