Іван-чай -- багаторічна рослина з прямим малорозгалуженим або простим стеблом
висотою до 2 м. Рослина густо вкрита черговими сидячими простими листками з
короткими черешками. Листя має лінійно-ланцетну форму, краї пластинки цілі або
залозисто-зубчасті. У іван-чаю квітки двостатеві, зібрані в кисті, їхнє
забарвлення варіюється від пурпурно-червоного до блідо-рожевого. Довжина
кистей складає 10-50 см. Трава плодоносить витягнутими коробочками в формі
стручка, де міститься насіння, схоже на дрібний горошок. Рослина відрізняється
міцним корінням, яке покрите додатковими живцями і бруньками.
Склад
Листя іван-чаю містить слиз -- до 15% від загального обсягу, дубильні речовини
-- до 20%, аскорбінову кислоту, фенолкарбонові кислоти, тритерпеноїди,
пектини, полісахариди, цукри, каротин, мінеральні солі заліза, бору, міді та
марганцю, флавоноїди, каротин, кумарини. У стеблі міститься до 6% дубильних
речовин.
Фармакологічна дія
Іван-чай вузьколистий застосовується внутрішньо та зовнішньо. Цінними є трава
і листя рослини, а також її корінь. В надземній частині рослини, крім плодів,
містяться речовини, які мають антимікробну й протизапальну дію. Висока
концентрація слизу дозволяє зніту обволікати слизові оболонки та усувати
подразнення. Лікувальні властивості іван-чаю полягають в активній
знеболювальній, репаративній, протигрибковій, терпкій дії.