Фундук, лісовий горіх. У фундуку безліч корисних речовин: вітаміни В1, В2, С,
Е, а також мінеральні речовини: калій, залізо, кобальт, фосфор, кальцій, цинк,
марганець.
- допомагає зміцнювати імунну систему;
- насичує організм необхідною енергією та поживними речовинами;
- дуже корисний при фізичному виснаженні;
- покращує роботу травної системи завдяки високому вмісту клітковини;
- сприяє очищенню організму від шкідливих шлаків та токсинів;
- сприятливо впливає на роботу головного мозку людини;
- покращує концентрацію уваги;
- збільшує працездатність та кмітливість;
- підвищує гемоглобін у крові;
- боротися з депресією, безсонням, головними болями;
- фундук багатий на марганець, а цей мінерал входить до складу антиоксидантного ферменту мітохондрій, який відіграє важливу роль у запобіганні раку.
- горіх корисний при вагітності та грудному вигодовуванні. Присутність фолієвої кислоти позитивно діє на розвиток плода та формування органів дитини.
Вважається, що корисніше не сирий фундук, а трохи обсмажений. На відміну від
інших продуктів, горіхи при жарінні не накопичують канцерогени. Фундук
бланшований смажений використовується як продукт харчування:
- використовується в чистому вигляді;
- використовується для приготування овочевих та м'ясних страв;
- як інгредієнт та декор у виготовленні десертів, печива, тортів, випічки, кондитерських страв;
- додають у шоколад, цукерки.
Енергетична цінність 704 ккал/100г