Все категории
Добавить товар

Олесь олександр. твори в двох томах. к дніпро 1990 р. 960+688с.

481 грн
Описание

Виробник: Інший виробник
Тематика: Художня література

Олесь Олександр.
Твори в двох томах.
К Дніпро 1990 р. 960+688с.
Палiтурка / переплет: Тверда, Звичайний формат.
Т.1.
Поетичні твори. Лірика. Поза збірками. З неопублікованого. Сатира. Упоряд., автор передмови та приміт. Р.Радишевський.
Оригінальні поетичні твори українського поета Олександра Олеся (Олександра Івановича Кандиби, 1878—1944).
Т.2.
Драматургія, проза, переклади.
(`Пісня про Гайавату` Лонгфелло, казки Гауфа арабські казки та ін.)
Значна частина творів публікується вперше.
CТАН ДОБРИЙ.
Олександр Олесь (справж. – Олександр Іванович Кандиба; 1878-1944), український прозаїк, драматург, поет.
Його називали «українським Гейне» і «українським Надсоном». Понад вісімдесят композиторів – українських, російських, чеських, французьких – клали його вірші на музику. Його успіх перед Першою світовою війною, та й згодом, після буремних подій Української революції, коли чимало українців роз’їхалося по світам, був колосальним. Його рідний син Олег Ольжич називав батька «поетом гімназистів і телефоністок». Сам Олександр Олесь жодним чином не претендував на звання «високочолого пророка» чи «володаря дум». Його цілком влаштовувала любов гімназистів і телефоністок. «Популярність, - писав Олесь у листі до відомого мецената Євгена Чикаленка, - се зайва річ і не потрібна.
Двадцять п’ять останніх років свого життя поет жив поза межами України. Помер він у Празі 22 липня 1944 року, невдовзі після того, як одержав повідомлення про загибель свого сина Олега Ольжича у концтаборі Заксенгаузен.
Тож, з нагоди дня народження Олександра Олеся я підготував для вас цікаві факти з біографії письменника:
- Справжнє ім’я – Олександр Іванович Кандиба. Олесем його називала дружина. Через це поет почав друкувати інтимну лірику (а згодом й інші твори) саме під таким псевдонімом.
- Під час навчання у Харківському ветеринарному університеті самостійно вивчав польську, сербську та болгарську мови. У той же період, на відкритті пам’ятника Котляревському у Полтаві, зустрівся з Панасом Мирним, Лесею Українкою та іншими культурними діячами того часу. Після цієї зустрічі вирішив повністю перейти на українську мову.
- Його перша збірка поезій “З журбою радість обнялась” вийшла у 1907 році за кошти мецената Петра Стебницького. Після закінчення університету Олександр Олесь намагався знайти професію пов’язану з творчою діяльністю – у газетах чи видавництвах. Проте тоді у нього це не вийшло, внаслідок чого поет 10 років працював ветеринаром на Дарницькій скотобійні в Києві.
- Більшість творів писав у кав’ярнях чи дома вранці за чаєм. Писав на клаптиках паперу, часто їх губив, забував.
- У 1919 році, рятуючись від більшовиків, Олександр Олесь з дипломатичним паспортом виїздить до Угорщини, залишаючи у Києві сім’ю. Через 4 роки Червоний хрест допомагає вивезти з УРСР дружину та сина.
- У 1921 році видав збірку “Перезва”, де у саркастичному стилі висміяв українців-емігрантів. Через двозначність висловлювань книгу критикувала інтелігенція.
- Після смерті поета поховали на Ольшанському кладовищі у Празі. 3 січня 2017-го року його перепоховали в Києві на алеї почесних поховань Лук’янівського кладовища.

Состояние: Идеальное
Цвет:
  • Разноцветный

Похожие товары