Все категории
Добавить товар

Нескорена берегиня. жертви московсько-комуністичного терору 20 ст

821 грн
Описание

Виробник: Інший виробник
Тематика: Історія

Нескорена Берегиня.
Жертви московсько-комуністичного терору 20 століття.
Торонто; Львів.Піраміда.2002р.280 с.іл.
Світова федерація українських жіночих організацій (СФУЖО); Упоряд. Б.О. Гордасевич,
Ред.: Г.Л. Гордасевич, Ю. Зайцев.
Книга видана з нагоди 50-ліття СФУЖО; На титул. аоркуші: Присвячується памяті героїчних жінок-політвязнів України.
Мягка 295х205 мм.
В анотації зазначено, що ця книжка збірний образ нескореної України доньки, дружини, матері, витворений нелюдськими жорстокими умовами московсько-комуністичної тоталітарної системи та я вона містить величезний доку-ментальний матеріал Без сумніву, цей матеріал є незаперечним свідченням того, що переживала українка в Україні за тієї системи, а в першу чергу тому, що вона була свідомою українкою. Книга, як і зазначає її упорядник Богдан Гордасевич, є величною Книгою-Памятником усім відомим і невідо-мим героїчним жінкам-політвязням України.

У мартиролозі Нескорена Берегиня” представлено 115 жінок з різних частин України; різних за соціальним походженням, освітою, професією, заняттям і т.п., яких у книзі названо найкращим цвітом розпятого народу.

Розповіді про цих жінок подано у формі їх власних спогадів та спогадів про них інших, які їх знали. Написані вони інформативно, цікаво, зворушливо. У книзі багато відомих імен і між Нескореними Берегинями і між тими, хто про них згадує. Як-от, Євген Сверстюк пише про Аллу Горську; про Надію Світличну пише її брат, відомий літературний критик Іван Світличний; про Раїсу Руденко її чоловік, відомий письменник і правозахисник Микола Руденко; про Ірину Воронович-Кочур, дружину провідного українського перекладача літературних творів Григорія Кочура розповідає їх син Андрій. Він згадує, як одинадцятилітнім носив у тюрму передачі мамі. А одного разу, пише він, від тюрми під конвоєм повели великий гурт жінок, і я почув з того гурту мамин голос Прощай, синку! Не вір тому, що про нас казатимуть,; ми чесні люди.. На цьому моє дитинство закінчилося
Сама про себе розповідає Ірина Калинець, яка, розлучена з 9-літньою донею, відбувала довге ув язнення в Мордовії. У розповіді під заголовком Знищували еліту пише Галина Гордасевич про Віру Свєнціцьку науковця-мистецтвознавця, що працювала у львівському музеї і була засуджена на 35 років позбавлення волі. У цьому виданні є низка її інших розповідей про українських жінок – жертв терору совєтської системи, однією з яких була й сама ця талановита письменниця. У книзі є згадки про дружин композиторів: Василя Барвінського Наталю, ГнатаХоткевича Платоніду, що поневірялися по увязненнях. А також ціла низка розповідей про увязнених Нескорених Берегинь за те, що перебували в підпіллі, в рядах ОУН. Про частину з них уже писалося, більше чи менше, у пресі й книжкових виданнях, як-от про Катерину Зарицьку, Дарію Гусяк, Галину Дидик, Ірину Сеник, Оксану Попович й ін., що, повідбувавши 25-літні увязнення, повернулися в Україну й змогли самі розповісти про свої поневіряння там; і про тих, що з них не повернулися, а це Володимира Крушельницька з відомої родини Крушельницьких, Катерина Грушевська, донька відомого українського історика Михайла Грушевського, помічниця батька в науковій праці й ін. Кожна розповідь про кожну жінку в цій книзі це частинка історії страждань українського народу, частинка історії нашого народу.

Книга містить фотографії більшости згаданих у ній жінок; карту-схему розміщення таборів ГУЛАГу та список тюрем, таборів і зон (склала Надія Мудра).

Цією книгою СФУЖО (почесна голова Оксана Соколик) відзначає 50-ліття своєї праці. За це Федерації належиться велике признання. А зокрема заступниці голови СФУЖО Володимирі Турчиняк-Лучків, що сама була вязнем комуністичного й нацистського режимів. Це вона іні-
ціювала видання і вклала багато старань і організаційної праці для його здійснення. А також подяка фінансовому спонсорові цього видання Марії Е. Неґрич.

У вступному слові до книжки Володимира Турчиняк-Лучків зауважує, що багато з вміщених у книзі жінок не дочекалися вільної України, за яку боролися і переносили нелюдські страждання. …

Состояние: Идеальное
Цвет:
  • Разноцветный

Похожие товары