Арахісова олія - цінний дієтичний рослинний продукт, конкуруючий по своїй
енергетичній та харчовій цінності з сиром та м'ясом. Його отримують з плодів
арахісу ("земляний горіх", "китайська фісташка" або "китайські горіхи").
Вперше він був виготовлений в початку дев'ятнадцятого століття в Америці,
після чого масло отримало широку популярність у всьому світі.
Можна виділити три основних виду арахісних масел:
- Нерафінірована масло помаранчево-коричневого кольору з приємним і насиченим смаком арахісу, що виробляється в Азіатських країнах;
- Рафіноване недезодороване і дезодороване масло, що користується популярністю в Америці та країнах Європи. Такі масла, як правило, світло-жовтого кольору з м'яким смаком та ароматом.
Найбільшою харчовою цінністю користуеться "жива" олія арахісу, виготовлена без
застосування екстракції за допомогою холодного віджимання. В лікувальних цілях
переважно приймати саме такий вид арахiсового масла.
Склад арахісної олiї
Відмінні смакові якості та висока харчова цінність арахісного масла
пояснюються його складом:
- Легкозасвоювані жири;
- Незамiннi амiнокислоти. Поліненасищенi кислоти Омега-6 і Омега-9, які містяться в арахісовому маслi, сприяють зміцненню імунітету, нормалізації гормонального балансу, а також поліпшенню функціонування нервової та полової систем;
- Вітамінами - B8, А, В1, Е, D, В4, В2, В3, В5, В9. Вітаміни-антиоксиданти А і Е сприяють поліпшенню роботи органів зору, а також надають сильну протизапальну, імуностимулюючу та ранозаживляющую дію. Вітамін B4 попереджує жирову інфільтрацію печінки та розвиток жовчнокам'яної хвороби. Вітаміни групи B сприяють здоров'ю волосся, нігтів та шкіри, а також хорошому зору і міцній імунній терапії;
- Макро- і мікроелементами, в числі яких йод, магній, калій, кальцій, мiдь, залiзо, фосфор, цинк, кобальт і деякі інші. Крім того, в складі арахісних масел входять і ряд інших елементів (фосфоліпиди, поліфеноли, бетаін, фітостероли), які надають сприятливий вплив на функціональний стан кардіо-судинної, нервової, імунної та травної систем організму.
Кориснi властивості масла арахісу
Масло арахiсу володіє ранозаживлячими та вираженими антибактеріальними
властивостями. Так само до відмінних особливостей арахісових масел відноситься
здатність:
- Удосконалювати рухову активність і м'язовий тонус;
- Знизити вміст в крові холестерину;
- Відновлювати сили після навантажень або тривалих захворювань;
- Покращити якiсть сна;
- Стимулювати природну розробку колагену;
- Запобiгати сахарний діабет;
- Покращити роботу печiнки;
- Зниження ваги
У народній медицині арахісне масло часто застосовується зовнішньо для
лікування екзем, труднозаживаючих та гноящихся ран, ексудативних діатезу та
герпеса.
Користь арахісового масла
Багатьома дослідженнями підтверджено використанням арахісної олiй при
лікуванні та профілактиці серцево-судинних захворювань. Олiя арахiсу особливо
ефективна при ішемії та порушеннях кровообігу, пов'язаних з утворенням
тромбів. В народній медицині масло арахісу наряду з баклажанами здавна
застосовується як ефективний жовчогінний засіб. Він стимулює процеси
жовчовиділення і жовчоутворення, сприяє відновленню клітинної структури
печінки та запобігання інфекційним захворюванням жовчного пухиря, печінки та
жовчовивідних шляхів. Доедено використання арахісних масел при цукровому
діабеті і таких захворюваннях крові, як гемофілія, геморагічні діатези,
анемія. Також це буде корисно при:
- Депресія, підвищена втомленість, безсоння, розлади та апатії;
- Захворювання печінки;
- Порушення эректильной функцiй у чоловiкiв;
- Захворювання органiв зору, оскільки знижує ризик розвитку глаукоми, катаракти, макулярної дистрофії, діабетичної ретинопатії та кон'юнктивита.
Використання арахiсового масла
Використання арахісних масел досить різноманітно. Його використовують в
кондитерській, хлібопекарній та фармацевтичній промисловості, в косметології
та домашнiй кулінарії, при виробництві маргарину та мила, а також у
лікувальних ц