Стручки ванілі - це довгі тонкі стручки орхідеї. Використовуються маленькі
насіння всередині стручка.
Натуральна ваніль продається у вигляді цілісних стручків, пудри або спиртового
екстракту містить 35% етанолу. Натуральна ваніль йде на ароматизацію тільки
найдорожчих кондитерських виробів і солодких страв, зокрема, шоколаду та
какаовмісних продуктів, бісквітів та виробів з бісквітного тіста, кремів,
пломбувальни, горіхових печива. У рецептурі інших солодких страв (компотів,
желе, мусів, суфле, парфе, пудингів, сирних паст, деяких видів варений)
частіше використовують ванілін, хоча при цьому втрачається частина ароматичних
властивостей готового виробу.
У вироби, що піддаються тепловій обробці, ваніль вводять або безпосередньо
перед нею (в тісто), або відразу після, поки блюдо ще не охололо (в пудинги,
суфле, компоти, варення і т.п.). У холодні страви (сирні пасти) - після
приготування. У вироби, що вимагають просочення, (бісквіти, торти) ваніль
вводять у вигляді ванільного сиропа- вже після випічки. Насіння ванілі додають
блюдам насичений аромат.
Стручок спочатку підігрівають в теплій воді, щоб його легше було відкрити, але
навіть сухий стручок легко розрізається уздовж гострим ножем. Для введення
ванілі в продукт її ретельно розтирають з цукровою пудрою до отримання
однорідної маси. Норми витрати невеликі. При розрахунку на порцію витрата
становить приблизно 1/20 частини палички. При розрахунку на кілограм
продуктів, вкладених в тісто, - 1/4 палички. При приготуванні ванільного цукру
- одна паличка ванілі на півкілограма цукру. Для отримання ванільного цукру,
досить і просто зберігати ванільні палички разом з цукровою пудрою в одній
банці. Цукор просочиться сильним запахом ванілі.
Калорійность- 282 кКал на 100 г продукту: білки - 1,2 г; жири - 0,1 г;
вуглеводи - 12,5 г.
В упаковці 1 стручок довжиною 13 см і вагою 6 г.
Країна походження Індонезія