Характеристики:
- Розмір шкіряного бруска: 160 х 20 мм
- Вага бруска: 20 г
- Призначення: шкіряний полірувальник призначений для заключного етапу заточування ножів та доведення ріжучої кромки до гостроти.
- Колір: бежевий або відтінки світло-коричневого.
- Увага: оскільки пристосування виготовляється з натурального матеріалу, його колір та фактура можуть значно відрізнятися, оскільки використовується як гладка зовнішня сторона шкіри, так і внутрішня замшева.
- Розмір пасти ГОІ: 20 х 30 х 27
- Вага пасти: 30 г
На заключному етапі заточування ножа, коли на лезі залишається задир, його
легко можна відігнути убік або навіть відламати алмазним або кам'яним
дрібнозернистим бруском. Щоб цього уникнути доведення та полірування кромки
виконують м'якою шкіряною поверхнею. Як використовувати цей брусок: з
полірувальною пастою ГОІ або без її нанесення залежить від особистих переваг.
Наприклад, для заточування небезпечних бритв перукарі вважають за краще
використовувати шкіру без складів. З іншого боку, користувачі ножів та
деревообробних інструментів часто наносять полірувальні суміші. На наш досвід
відмінні результати досягаються за допомогою будь-якого методу, хоча обробка з
хонінгувальним складом та його абразивними частинками покаже результати
швидше, ніж без нього. Іноді багато майстрів роблять і те, й інше,
використовуючи один брусок з нанесеною пастою, а потім виконуючи кілька
остаточних "штрихів" на "голій" шкірі. Яка поверхня краще замшева чи гладка?
Поверхня бруска може бути замшевою грубоволокнистою, гладкою і навіть
поєднувати обидві властивості на маленькій відстані один від одного.
Загальноприйнятою практикою є використання замші, але це не є обов'язковим
твердженням і деяким не подобається, що м'яка поверхня забезпечує невелике
заокруглення задирки при стисканні. Як правильно користуватись. Нанесіть на
поверхню шкіряного бланка кілька смужок полірувального складу із фінішним
зерном. Так розмір частинок 0,5 мікрона дасть грань, еквівалентну 60 000
зернистості. Абразивні частинки надзвичайно малі і відполірують існуючу кромку
до дзеркального блиску, але вони недостатньо агресивні, щоб перетворити тупе
лезо на гостре. Ніж повинен бути вже обробленим точильним камінням, перш ніж
використовувати склад. Притисніть скіс ножа до поверхні бруска і з легким
натиском під вибраним кутом відсуньте лезо. Переверніть ніж і зробіть те саме
з іншого боку. Ніколи не рухайте лезо до ріжучої кромки, так як воно
встромиться в шкіру і пошкодить її. Достатньо зробити кілька рухів.
Шкіряний брусок краще використовувати навіть до того, як ви відчуєте, що ваш
ніж тупий. При періодичному використанні це є ключовим кроком у підтримці
гостроти леза. Що робити, якщо деякі склади погано наносяться? Увімкніть
газову плиту та обережно, на великій відстані, нагрійте шкіряний
полірувальник. Коли склад розтане, стане рідким або просто м'якше, візьміть
серветку і потріть їй по поверхні, втираючи склад. Якщо склад відшаровується і
відвалюється, значить поверхня недостатньо нагрілася. Повторюйте, доки не
будете задоволені якістю нанесення. Не підносите брусок надто близько до
вогню, оскільки шкіра може деформуватися. Якщо все зроблено правильно, то
поверхня шкіри буде восковою та слизькою.