Чайний гриб! Японський гриб! Комбуча! Kombucha! Зооглея! Медузоміцет! Квас чайний! Джун!
На 3 л банку шар. У наявності багато
Є г. Дніпро (Дніпро) на ін. А. Поля 104А (пр. Кирова, 104А) біля ТЦ Славутіч, Варус (ориєнтир парк Зелений Гай).
Так само пересилаю поштою.
Для тих, хто не знає, що це і як за ним доглядати — підкажу і поясню.
Приготування чайного гриба, на 3 літри:
Спочатку кип'ятимо 1 л води та заварюємо чай, його з цукром розмішуємо в банці, через сито наливаємо в банку заварений чай:
Берем 2 столові ложки чаю великолистового та вищого ґатунку, його заварити в 1 літрі води й остудити. Можна двічі заварити той самий чай, у банці на 3 л має бути 2,5 л води інше, не доливати;
5-7 столових ложок цукру або 50 грамів на 1 літр рідини, тобто 150 грамів на 3 літри, цукор має повністю розчинитися, перед приміщенням у банку гриба та вода має охолонути теплою.
Час приготування варіюється від віку гриба. Але в середньому це 8-10 днів, коли прохолодно у квартирі (зима) і 4-6 днів, коли жарко (літом).
Нижче надана загальна інформація про чайний гриб:
У Комбучі (чайному квасі) багато вітамінів групи B, антиоксидантів і пробіотиків (природних антибіотиків). Вміст поживних речовин у напої різне залежно від способу приготування. Квас нормалізує травлення, а також покращує мікрофлору ШКТ. Загоює рани, позаяк у ньому природні антибіотики є.
Дріжжеві грибки збираються цукор у винний спирт (з цим виділяється вуглекислоти), а оцтовокислі бактерії цей спирт перетворюють на оцет. Тому, якщо занадто довго настоювати чай на грибі 2 місяці взимку або місяць влітку більше не бажано, то отримаєте оцет, який можна використовувати в кулінарії. Готовий напій (не перевертаний) має газований кисло-солодкий смак. Чим він кисліший, тим корисніший, але тоді його треба розводити водою, занадто кислий пити небажано, як люди роблять, коли лікується оцтом винним або яблучним. Тут такий самий принцип.
Ще Комбуча вважається природним антибіотиком, у ній містяться бактерії, які можуть вбити багато патогенних мікробів. Через ці властивості чайний квас часто вживають як засіб у разі ангіні, отруєння, так само чайний гриб корисний тим, у кого камені в нирках, кислота гриба їх роз'їдає, зменшуючи. Загалом він корисний, але це не доведено на 100%
Як доглядати чайний гриб:
• Під час приготування напою важливо, щоб у Комбучі не залишилося сторонніх домішок: чаїнок і шматочків цукру, допустимо осад на дні банки, але не має бути сміття на її поверхні.
• 1-2 рази на місяць чайний гриб потрібно промивати кип'яченою водою або очищеною без хлору та відокремлювати зайві шари, якщо він занадто «вирос».
• Чайний гриб потрібно берегти від прямих сонячних променів, протягів, але водночас повністю не перекривати доступ повітря.
• Якщо ви не плануєте активно використовувати гриб, його можна на місяць залишити в холодильнику, але не більш, за температури не нижчої від +10
• У разі, коли ви розлучетеся з Грибом надовго, її можна засушити. Для цього чайний гриб викладають на суху поверхню, накривають марлею і сушать за кімнатної температури.
Не забуваючи щодня перевертати. За кілька тижнів Гриб висохне, загорніть її в папір і зберігайте в сухому місці, можна навіть кілька років. Для повторного «запуску» сушений гриб потрібно опустити в свіжий розчин чаю.