Всі категорії
Додати товар

752.21 журнал правда-мистецтво, література,загальне життя. 19

1999 грн
Опис

Виробник: Інший виробник
Тематика: Інша тематика

Торг

Тип журнал
Власник Валентин Алексеєвич Колжинників
Країна
Flag of Russia.svg Російська імперія
Основана 1904
Приховування публікацій 1906
Мова русский
Періодичність ежемесячно
«Правда» — щомісячний журнал мистецтва, літератури та громадського життя, який виходив у Москві із січня 1904 до 1906 року. Журнал видавався на гроші інженера-путейця, математика та драматурга Валентина Алексевича Кожевича (1867-1931).

У журналі брали участь російські та іноземні соціал-демокрити, зокрема й більше,: А.Луначарський, М.Ольмський, Анатоль Франс, Поль Лафарг, Троянда Люксембург та ін.

Реальну редакційну роботу здійснюють А. Богданов (Маліновський), курячий філософський відділ, Н.Рожків і М. Н. Покровський, які працювали у відділі громадсько-істологічних наук, П. Раум'янц і М.Лунц, що розташовували обослами громадської-політичної науки життя, І.Бунін, який зайнявся літературно-художньким відділом і забезпечив «безпечність» публікуваних матеріалів.
У «Правді» друкувалися твори Н.Телешова, Скітальца, Л.Андреєва, М.Славінського та низки інших письменників і публіцистів. У 1906 р. вийшли тільки два бурштинські номери, інші були конфісковані.
Справжній випуск за серпень 1905 року виданий із цензуровими купюрами. У номері містяться статті А.Луначарського (о німецькому поеті Людвіг Шарфе з публікуванням його віршів), В.Фріч, вірші І.Буніна та низка інших матеріалів.
Випуск вийшов у 1964, через кілька місяців після початку першої російської революції. У номері зачіпається низка дуже актуальних тем російської дійсності. Наприкінці 1905 року Микола II підписав указ про вибори в так звану «Булигінську» Думу, яка не отримала подальшого втілення. В одній із статей розповідається про цю подію, представлений порядок вибору в думу, принципи та умови її функціонування. У статті досить прямо показаний «ощадний» характер нового органа влади та неефективність його майбутньої роботи.
Інші статті присвячені положенню робочого класу (завванню роботи на шахтах), розвитку революції в провінції та неправильномірних діях поліції, який намагався заглушити народні виступи.
Крім того, у випуску поміщені статті про історіюлинантства в Японській області (о насильних скопців), уменастроях німецької інтелігенції кінця XIX століття, перекладена рецензія Троянда Люксембург на одну з робіт Карла Маркса, фрагмент спогадів Поля Лафарга про Франклінія Енгельса.
Як згадувалося в одному з цензуруваних спортів, багато матеріалів для «Правди» підкупували «до чистого та неприкрашеного соціал-демодратичного духу». Наприкінці 1905 року велика частина колективу (зокрема А. Луначарський, В. Фріче, А. Богданів) залишає редакцію через пригнічення влади.
У деяких інших періодичних виданнях відгукувалися критичні відгуки на ідею й сам факт видання «Правди». Наприклад, у «Віях» з'явилася нота, де повідомляє, що деякі статті «Правди» намагаються оживити мерехтіння — російський марксизм, а також, що журнал «щоає різними зовнішніми диваками — форматом, шрифтом, обкладинкою».
У 1906 «Правда» перервала своє існування.

Стан: Ідеальний
Колір:
  • Різнокольоровий
Категорії:

Схожі товари